Høyt tempo i Arktis 

Publisert 11.12.2019 av UNGC Norge

Litt før lunsjtid den 22. Oktober satte tre stykk fra UN Global Compact Norge sine føtter i Kirkenes. Vi var klare for to dager i Finnmark fylt opp med bedriftsbesøk, Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform.

Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform

Direktøren vår Kim Gabrielli har vært mye i nord, og kunne fortelle resten av teamet at “i Finnmark finnes det ikke fartsgrenser”. Vi holdt oss kanskje til fartsgrensa på veien, men tempoet for turen ellers var veldig høyt. Det høye tempoet gjorde at vi fikk tid til å møte mange mennesker, bedrifter og institusjoner i løpet av turen.

 

Bedriftsbesøk i Finnmark

Etter et par timer i bil var vi klare for vårt første bedriftsbesøk i nord: Finnmark Rein. Lokasjonen for møtet var satt til Norges beste veimat, Trattoria Capri. I tillegg til å sørge for at nordmenn finner reinsdyrkjøtt i butikker over hele landet, leverer Finnmark Rein reinsdyr til både Noma og Maemo. De kunne stolt (med god grunn) fortelle at de bruker 100 prosent av dyret. Å bruke hele dyret er bærekraftig både økonomisk og ressursmessig, og noe som har stort potensiale i matbransjen.

Varanger Lodge har bygget små arkitektoniske øyenstener av noen hytter til utleie. Befriende uten TV og andre ting som representerer hverdagens kjas og mas. Materialene er delvis gjenbruk, men ellers sterke naturmaterialer – lite er latt til tilfeldighetene. Når turistene ikke er i hyttene kan de bli med eier og skipper Edgar Olsen ut til havs for å fiske den mye omtalte kongekrabba.

Qvænbrygg i Vadsø er et mikrobryggeri med spennende planer. De skal begynne med vertikal gårdsdrift. Det betyr at de skal dyrke grønnsaker inne, hele året, i Finnmark ved hjelp av varme og restprodukter fra ølproduksjonen. For å få plass til alt dette dyrker man i høyden, i noe som ser ut som store hyller som kan strekke seg helt opp til taket.

Arctic Innovation Week

Under Arctic Innovation Week var direktør Kim Gabrielli en av foredragsholderne. En aktivitet som ikke var uvant for ham før han ble direktør i UN Global Compact Norge, men som nå hører hverdagen til. For oss som hører fra Kim hver dag var det kanskje mer spennende å høre hva de andre hadde å si. Det var bedrifter i området, fylkeskommunen, Innovasjon Norge og Sparebank 1- Nord Norge – som fortalte hvordan de jobber med bærekraftig business i regionen.

Løsningsplattformen Bærekraftig Business i Arktis

Lanseringen av løsningsplattformen Bærerkaftig Business i Arktis skjedde med brask og bram under en pressekonferanse. At salen var stappfull blir en mild overdrivelse, men det var godt besøkt og flere medier var til stede.

Så var turen kommet for å besøke Ståle Karlsen i Sandmo AS. Han har omfavnet konseptet sirkulærøkonomi, og tatt det til nye høyder. Stikkord er silisium, landbasert lakseoppdrett, algedyrkning og hydrogenfabrikk – hvor alt henger sammen, og hjelper hverandre. Se video her (legg ved video av Ståle som forklarer Sirkulare AS)

Plattformen er lansert, men det er bare starten på begynnelsen. Nå trenger vi at alle som driver eller ønsker å drive med bærekraftig virksomhet i Arktis blir med. For å skape et best mulig lag vil vi også ha med alle som indirekte jobber for det, enten de finansierer, transporterer eller tilrettelegger for nærinsgliv i Nord- Norge.

Arrangement & aktiviteter

8. feb
10. feb
Bærekraftskonferansen i Bergen
Sted:
Arrangør: Universitetet i Bergen
Bærekraftskonferansen i Bergen
17. okt
27. apr
SDG Ambition Accelerator 2022 (Nordics Track)
Sted: Online - UN Global Compact Academy og Live Facilitated Sessions
Arrangør: UN Global Compact Norge i samarbeid med UN Global Compacts Sverige og Finland
SDG Ambition Accelerator 2022 (Nordics Track)
28. nov
30. nov
Åpenhetsloven 101 – En introduksjon
Sted: Hybrid - digitalt og NHO - Næringslivets Hovedorganisasjon, Middelthuns gate 27, Oslo
Arrangør: UN Global Compact Norge og Etisk Handel Norge
Åpenhetsloven 101 – En introduksjon
1. nov
3. mar
Target Gender Equality Program 2022 (Norwegian track)
Sted: Online - UN Global Compact Academy and Live Facilitated Sessions
Arrangør: UN Global Compact Norway
Target Gender Equality Program 2022 (Norwegian track)
23. jan
4. sep
SDG Innovation Accelerator
Sted: UN Global Compact Norway
Arrangør: UN Global Compact Norge
SDG Innovation Accelerator
legg til arrangement
Legg til et arrangement

Har du et arrangement eller en aktivitet du vil dele?

Fremtidens næringsliv

UiO-studenter med bærekraftsoppdrag fra arbeidslivet

Publisert 02.12.2022 av UNGC Norge

I UiO-emnet Bærekraftlaboratoriet tar studenter for seg helt reelle bærekraftsspørsmål i private bedrifter.

Eierskapsmeldingen: Nå stiller næringsministeren tydelig krav 

Publisert 21.10.2022 av UNGC Norge

Alle selskaper med statlig eierandel forventes nå å sette klimamål i tråd med Parisavtalen, for å forholde seg troverdig til hvordan vi skal nå netto null innen 2050. Klimamålene skal med det omfatte både direkte og indirekte utslipp. Science Based Targets initiative skal være grunnlaget når virksomheter rapporterer inn sine mål og tiltak, sa Vestre under lanseringen av Eierskapsmeldingen i dag. 

Endelig et klimabudsjett for hele økonomien

Publisert 06.10.2022 av UNGC Norge

Selv om regjeringens forslag til statsbudsjett er preget av krisehåndtering, er det svært positivt at klimabudsjettet legges frem for første gang. Samtidig bevilges det for lite til bistand, matsikkerhet og bærekraftig næringsutvikling.