Høyt tempo i Arktis 

Publisert 11.12.2019 av UNGC Norge

Litt før lunsjtid den 22. Oktober satte tre stykk fra UN Global Compact Norge sine føtter i Kirkenes. Vi var klare for to dager i Finnmark fylt opp med bedriftsbesøk, Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform.

Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform

Direktøren vår Kim Gabrielli har vært mye i nord, og kunne fortelle resten av teamet at “i Finnmark finnes det ikke fartsgrenser”. Vi holdt oss kanskje til fartsgrensa på veien, men tempoet for turen ellers var veldig høyt. Det høye tempoet gjorde at vi fikk tid til å møte mange mennesker, bedrifter og institusjoner i løpet av turen.

 

Bedriftsbesøk i Finnmark

Etter et par timer i bil var vi klare for vårt første bedriftsbesøk i nord: Finnmark Rein. Lokasjonen for møtet var satt til Norges beste veimat, Trattoria Capri. I tillegg til å sørge for at nordmenn finner reinsdyrkjøtt i butikker over hele landet, leverer Finnmark Rein reinsdyr til både Noma og Maemo. De kunne stolt (med god grunn) fortelle at de bruker 100 prosent av dyret. Å bruke hele dyret er bærekraftig både økonomisk og ressursmessig, og noe som har stort potensiale i matbransjen.

Varanger Lodge har bygget små arkitektoniske øyenstener av noen hytter til utleie. Befriende uten TV og andre ting som representerer hverdagens kjas og mas. Materialene er delvis gjenbruk, men ellers sterke naturmaterialer – lite er latt til tilfeldighetene. Når turistene ikke er i hyttene kan de bli med eier og skipper Edgar Olsen ut til havs for å fiske den mye omtalte kongekrabba.

Qvænbrygg i Vadsø er et mikrobryggeri med spennende planer. De skal begynne med vertikal gårdsdrift. Det betyr at de skal dyrke grønnsaker inne, hele året, i Finnmark ved hjelp av varme og restprodukter fra ølproduksjonen. For å få plass til alt dette dyrker man i høyden, i noe som ser ut som store hyller som kan strekke seg helt opp til taket.

Arctic Innovation Week

Under Arctic Innovation Week var direktør Kim Gabrielli en av foredragsholderne. En aktivitet som ikke var uvant for ham før han ble direktør i UN Global Compact Norge, men som nå hører hverdagen til. For oss som hører fra Kim hver dag var det kanskje mer spennende å høre hva de andre hadde å si. Det var bedrifter i området, fylkeskommunen, Innovasjon Norge og Sparebank 1- Nord Norge – som fortalte hvordan de jobber med bærekraftig business i regionen.

Løsningsplattformen Bærekraftig Business i Arktis

Lanseringen av løsningsplattformen Bærerkaftig Business i Arktis skjedde med brask og bram under en pressekonferanse. At salen var stappfull blir en mild overdrivelse, men det var godt besøkt og flere medier var til stede.

Så var turen kommet for å besøke Ståle Karlsen i Sandmo AS. Han har omfavnet konseptet sirkulærøkonomi, og tatt det til nye høyder. Stikkord er silisium, landbasert lakseoppdrett, algedyrkning og hydrogenfabrikk – hvor alt henger sammen, og hjelper hverandre. Se video her (legg ved video av Ståle som forklarer Sirkulare AS)

Plattformen er lansert, men det er bare starten på begynnelsen. Nå trenger vi at alle som driver eller ønsker å drive med bærekraftig virksomhet i Arktis blir med. For å skape et best mulig lag vil vi også ha med alle som indirekte jobber for det, enten de finansierer, transporterer eller tilrettelegger for nærinsgliv i Nord- Norge.

Arrangement & aktiviteter

29. aug
7. des
Climate Ambition Accelerator – lær å sette vitenskapsbaserte klimamål
Sted: Online
Arrangør: Nordic Global Compact Networks - Norway, Sweden, Finland, Denmark, Iceland
Climate Ambition Accelerator – lær å sette vitenskapsbaserte klimamål
Transport sector: Science Based Targets Initiative digital exchange and Q&A
Sted: Online (via the UN Global Compact Academy)
Arrangør: UN Global Compact Climate and Academy Teams
Transport sector: Science Based Targets Initiative digital exchange and Q&A
Power sector: Science Based Targets Initiative digital exchange and Q&A
Sted: Online (via the UN Global Compact Academy)
Arrangør: UN Global Compact Climate and Academy Teams
Power sector: Science Based Targets Initiative digital exchange and Q&A
10. okt
Buildings sector: Science Based Targets Initiative digital exchange and Q&A
Sted: Online (via the UN Global Compact Academy)
Arrangør: UN Global Compact Climate and Academy Teams
Buildings sector: Science Based Targets Initiative digital exchange and Q&A
legg til arrangement
Legg til et arrangement

Har du et arrangement eller en aktivitet du vil dele?

Fremtidens næringsliv

8 av 10 bedrifter etterlyser handling fra kommunene

Publisert 14.08.2023 av UNGC Norge

2/3 av FNs 169 bærekraftsmål kan kun nås gjennom lokal og regional handling. Kommunene er tett på det lokale næringslivet, og om bedriftene skal lykkes med en bærekraftig omstilling må kommunen og næringsliv spille bedre på lag. Det er konklusjonen i en rapport som BDO har utarbeidet for UN Global Compact Norge.

Les rapporten her

 

Konserndirektør Lars Erik Lund tar over som styreleder: Vil være en støttende og strategisk ressurs for organisasjonen

Publisert 02.05.2023 av UNGC Norge

Med et personlig brennende engasjement for bærekraft i sin helhet og troen på livslang læring, er nyvalgte styreleder Lars Erik Lund i Global Compact Norge en ressurssterk og kunnskapsrik mann. Han har et stort fokus på et godt samarbeid mellom de forskjellige instansene i næringslivet, nye nettverk og kontakter.   

Generalforsamling 2023 og presentasjon av nye styremedlemmer 

Publisert 27.03.2023 av UNGC Norge

Torsdag 9. mars ble årets generalforsamling avholdt. Agenda for møtet var å gjennomgå året som har gått, godkjenning av rammer for neste år, samt valg av nytt styre.