Høyt tempo i Arktis 

Publisert 11.12.2019 av UNGC Norge

Litt før lunsjtid den 22. Oktober satte tre stykk fra UN Global Compact Norge sine føtter i Kirkenes. Vi var klare for to dager i Finnmark fylt opp med bedriftsbesøk, Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform.

Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform Arctic Innovation Week og ikke minst lansering av Global Compact Norges første løsningsplattform

Direktøren vår Kim Gabrielli har vært mye i nord, og kunne fortelle resten av teamet at “i Finnmark finnes det ikke fartsgrenser”. Vi holdt oss kanskje til fartsgrensa på veien, men tempoet for turen ellers var veldig høyt. Det høye tempoet gjorde at vi fikk tid til å møte mange mennesker, bedrifter og institusjoner i løpet av turen.

 

Bedriftsbesøk i Finnmark

Etter et par timer i bil var vi klare for vårt første bedriftsbesøk i nord: Finnmark Rein. Lokasjonen for møtet var satt til Norges beste veimat, Trattoria Capri. I tillegg til å sørge for at nordmenn finner reinsdyrkjøtt i butikker over hele landet, leverer Finnmark Rein reinsdyr til både Noma og Maemo. De kunne stolt (med god grunn) fortelle at de bruker 100 prosent av dyret. Å bruke hele dyret er bærekraftig både økonomisk og ressursmessig, og noe som har stort potensiale i matbransjen.

Varanger Lodge har bygget små arkitektoniske øyenstener av noen hytter til utleie. Befriende uten TV og andre ting som representerer hverdagens kjas og mas. Materialene er delvis gjenbruk, men ellers sterke naturmaterialer – lite er latt til tilfeldighetene. Når turistene ikke er i hyttene kan de bli med eier og skipper Edgar Olsen ut til havs for å fiske den mye omtalte kongekrabba.

Qvænbrygg i Vadsø er et mikrobryggeri med spennende planer. De skal begynne med vertikal gårdsdrift. Det betyr at de skal dyrke grønnsaker inne, hele året, i Finnmark ved hjelp av varme og restprodukter fra ølproduksjonen. For å få plass til alt dette dyrker man i høyden, i noe som ser ut som store hyller som kan strekke seg helt opp til taket.

Arctic Innovation Week

Under Arctic Innovation Week var direktør Kim Gabrielli en av foredragsholderne. En aktivitet som ikke var uvant for ham før han ble direktør i UN Global Compact Norge, men som nå hører hverdagen til. For oss som hører fra Kim hver dag var det kanskje mer spennende å høre hva de andre hadde å si. Det var bedrifter i området, fylkeskommunen, Innovasjon Norge og Sparebank 1- Nord Norge – som fortalte hvordan de jobber med bærekraftig business i regionen.

Løsningsplattformen Bærekraftig Business i Arktis

Lanseringen av løsningsplattformen Bærerkaftig Business i Arktis skjedde med brask og bram under en pressekonferanse. At salen var stappfull blir en mild overdrivelse, men det var godt besøkt og flere medier var til stede.

Så var turen kommet for å besøke Ståle Karlsen i Sandmo AS. Han har omfavnet konseptet sirkulærøkonomi, og tatt det til nye høyder. Stikkord er silisium, landbasert lakseoppdrett, algedyrkning og hydrogenfabrikk – hvor alt henger sammen, og hjelper hverandre. Se video her (legg ved video av Ståle som forklarer Sirkulare AS)

Plattformen er lansert, men det er bare starten på begynnelsen. Nå trenger vi at alle som driver eller ønsker å drive med bærekraftig virksomhet i Arktis blir med. For å skape et best mulig lag vil vi også ha med alle som indirekte jobber for det, enten de finansierer, transporterer eller tilrettelegger for nærinsgliv i Nord- Norge.

Arrangement & aktiviteter

Communication on Progress – Office Hours (Global)
Sted: Online
Arrangør: UN Global Compact - Global CoP Team
Communication on Progress – Office Hours (Global)
1. apr
31. jul
Fremgangsmeldingen (Communication on Progress – CoP) – Plattformen åpnes
Sted: I medlems Dashboard profil
Arrangør: UN Global Compact Norge
Fremgangsmeldingen (Communication on Progress – CoP) – Plattformen åpnes
31. jul
Fremgangsmeldingen (Communication on Progress – CoP) – Leveringsfrist
Sted: I medlems Dashboard profil
Arrangør: UN Global Compact Norge
Fremgangsmeldingen (Communication on Progress – CoP) – Leveringsfrist
18. jul
Fremgangsmelding : Spørretime for Medlemmer
Sted: Digitalt
Arrangør: UN Global Compact Norge
Fremgangsmelding : Spørretime for Medlemmer
legg til arrangement
Legg til et arrangement

Har du et arrangement eller en aktivitet du vil dele?

Fremtidens næringsliv

Veien mot netto-null: Betydningen av unngåtte utslipp (avoided emissions) for bærekraftige bedrifter

Publisert 06.06.2024 av UNGC Norge

I den grønne omstillingen fokuseres det i stor grad på reduksjon av egne utslipp, kjent som scope 1, 2 og 3. Dette er avgjørende, men ikke tilstrekkelig for å nå ambisjonen om netto-null innen 2050 og begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader som fastsatt i Parisavtalen. Virksomheter må også omstille seg til å levere lav- og nullutslippsløsninger og -produkter. Begrepet "avoided emissions” eller unngåtte utslipp på norsk, får i denne sammenheng stadig større oppmerksomhet.

Ask the Experts: How to strategically prepare for CSRD/ESRS reporting

Publisert 31.05.2024 av UNGC Norge

UN Global Compact Norway members! Bring your questions and join us for an interactive online discussion with Position Green, the international sustainability consultancy, on how to strategically prepare your company for reporting under the European Corporate Sustainability Directive (CSRD).

Nordic Online Climate Discussion Series

Publisert 08.05.2024 av UNGC Norge

The Nordic UN Global Compact networks welcome member companies to a series of interactive online discussions on topical subjects in the field of climate action. Hear from experts as well as representatives from our member companies, and bring along your questions and insights for a lively discussion.