Fremtidens Næringsliv: En podkast om å gjøre bærekraft til business - UN Global Compact Norway

Fremtidens Næringsliv: En podkast om å gjøre bærekraft til business

Statsbudsjettet: – Hvorfor respekterer vi handlingsregelen mer enn klimamålet?

Episode 88

Statsbudsjettet er stramt, og klimabudsjettet kan sprekke. Morgenbladet-journalist Maria Berg Reinertsen ser ennå ingen tegn til at grønne investeringer har havnet i økonomiens motorrom.

Hør episoden

– Finans kan ikke redde verden alene

Episode 89

Næringslivet har tatt samfunnsansvar i et kvart århundre. BI-professor Atle Midttun mener ESG ikke er nok – det trengs radikal nytenkning for å skape et bærekraftig næringsliv.

Hør episoden

Kan e-helse redde velferdsstaten?

Episode 81

Den digitale revolusjonen har for lengst nådd helsesektoren. Likevel blir Norge fraløpt på e-helse av våre nordiske naboland, mener DNV Accelerator-sjef Liv Hovem.

Hør episoden

ESG-effekten

Episode 80

Trivsel er både lønnsomt og miljøvennlig. Jannik Falck (Great Place to Work) og Cornelia Kristiansen (Confrere) gir noen enkle tips til hvordan de beste arbeidsgiverne ivaretar de ansatte.

Hør episoden

Hvor grønt er atomkraft?

Episode 79

EU har åpnet for at atomkraft kan falle inn under den grønne taksonomien. Kjernefysiker Sunniva Rose mener det er en god idé. Hvor bærekraftig, hvor farlig, og hvor lurt er det å bygge nye atomreaktorer?

Hør episoden

Utfordrer politikerne – vil ha tøffere miljøkrav til skipene

Episode 77

Hurtigruten-sjef Hedda Felin har ett års fartstid i jobben. Nå utfordrer hun myndighetene til å stille tøffere miljøkrav til skip i norske farvann.

Hør episoden

Oljefondet vil ikke selge seg ut av klimakrisen

Episode 69

Oljefondets portefølje slipper ut dobbelt så mye klimagasser som norsk økonomi. Oljefond-direktør Carine Smith Ihenacho mener at verdens største statlige investeringsfond skal påvirke selskapene innenfra – ikke bare selge seg ut.

Hør episoden

Gourmetkokken som vil ha mer oppdrett

Episode 56

Nøkkelen ligger ikke i å fiske mer rett utenfor kysten, mener Christopher Haatuft.

Hør episoden

Er det bioøkonomi vi skal leve av etter oljen?

Episode

Om 40 år kan bioøkonomi bli den rådende økonomien i Europa. I fjor ville Regjeringen kickstarte den med Bionova. Nå er det utsatt.

Hør episoden

BÆREKRAFTSNYTT MED ROBIN WIGGLESWORTH

Episode 55

2021 oppsummert: Det er et enormt potensiale for grønne arbeidsplasser, og mange kan komme i distriktene. Selv om FNs klimatoppmøte måtte bli en cop out, er FT-journalist Robin Wigglesworth optimistisk.

Hør episoden

– PATENTFRITAK VIL IKKE GI FLERE KORONAVAKSINER

Episode 54

Vi skal få tredje vaksinedose i Norge, mens den tredje verden ikke har fått sin første. Hjelper patentfritak på vaksinedekningen? Pfizer-sjef Sissel Lønning Andresen og helseambassadør John-Arne Røttingen er ikke så sikker.

Hør episoden

PARTERAPI FOR KLIMA OG INDUSTRI

Episode 54

Blir det gjørmebryting eller forsoning når Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Atle Tranøy (konserntillitsvalgt i Aker) møtes til parterapi?

Hør episoden

COP26: – NÆRINGSLIVET HAR EN NØKKELROLLE

Episode 53

Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum (NIVA) oppsummerer FNs klimatoppmøte, COP26. Hva ble vedtatt, hva betyr det, og kan næringslivet sette i gang med en kraftanstrengelse for klimaet?

Hør episoden

SKATTEFORSLAGET SOM KAN ENDRE OLJENASJONEN NORGE

Episode 46

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe fra UiO mener den nye oljeskatten både rydder opp i skattesystemet og endrer hele regimet slik vi kjenner det i dag. 

Hør episoden

VIL IKKE FLYTTE UT NORSK OLJEMAKT: – DET HADDE GJORT ENORMT MYE SKADE

Episode 45

Frps Ketil Solvik-Olsen mener det grønne skiftet er som å snu en oljetanker – vi er midt i snuoperasjonen, men snart får vi momentum i riktig vei.

Hør episoden

2.3°C: – THERE ARE SILVER LININGS

Episode 44

Clean tech cost-learning may still mitigate the worst of the climate crisis, DNV CEO Remi Eriksen says of the recent Energy Transition Outlook 2021.

Hør episoden

– DET ER KREVENDE Å STARTE FRA SCRATCH

Episode 43

Arbeiderpartiet vil ha en mission economy – men å opprette nye selskaper vil være å starte fra scratch, mener Aps Terje Aasland.

Hør episoden

ABELIAS OMSTILLINGSBAROMETER: SATSER NORGE FOR LITE PÅ KUNNSKAP?

Episode 42

Årets utgave av Abelias Omstillingsbarometer kom i august, og viser at andre land drar ifra – Norge faller på alle indikatorer, og det er ikke nok med å dele ut noen milliarder til virkemiddelapparatet.

Hør episoden

– DET MANGLER IKKE PENGER TIL DET GRØNNE SKIFTET

Episode 41

Selskapene Oljefondet eier må ha en forretningsplan i tråd med en verden som når klimamålene – ellers kan pensjonspengene være i fare. Det viser en fersk rapport fra Martin Skanckes ekspertgruppe, som anbefalte at Oljefondet bør kreve at selskapene de investerer i skal ha en plan for å bli utslippsfrie.

Hør episoden

SMULTRINGØKONOMI I OSLO

Episode 40

Byggsektoren står for enorme utslipp. Oslo har verdens første utslippsfrie byggeplass – nå bør Oslo bli en smultringby, mener Kate Raworth.

Hør episoden

BÆREKRAFTSAKSELERATOREN

Episode 39

Et aspekt ved bærekraftsutfordringene er å identifisere og skalere innovative løsninger. Det er målet med Equinor and Techstars Energy Accelerator, i samarbeid med Capgemini og Kongsberg.

Hør episoden

KORT FORKLART: BÆREKRAFT I SMB-ER

Episode 38

Bærekraftig innovasjon foregår på en annen måte i mindre bedrifter. Det byr også på andre skaleringsutfordringer.

Hør episoden

BÆREKRAFTSKONFERANSEN 2021

Episode 37

Fremtidens Næringsliv var med som samarbeidspartner under regjeringens Bærekraftskonferanse 2. juni, og programledere Øystein Eriksen Søreide (Abelia) og Kim N. Gabrielli (UN Global Compact Norge) rakk å snakke med flere av gjestene på programmet. Det ble til en livesending som du kan se i sin helhet, eller høre i din podkastspiller.

Hør episoden

DIGITALISERINGSKONFERANSEN 2021

Episode 36

Første dag av Digitaliseringskonferansen er over, men vi er ikke helt ferdig med konferansen – som samarbeidspartner er podkasten Fremtidens Næringsliv til stede, og snakker med gjester og involverte i nitti minutter til!

Hør episoden

Kort forklart: EU-taksonomien

Episode 35

EUs taksonomi over bærekraftige økonomiske aktiviteter vil bli formelt vedtatt i sommer. Her er en kjapp guide til hvordan det påvirker det bærekraftige skiftet, norsk næringsliv, og din bedrift.

Hør episoden

Datasjøer og digitale økosystemer

Episode 34

For et langt år siden digitaliserte vi det meste over natten. Det var mulig fordi infrastrukturen allerede var på plass. Regjeringen vil ha én digital offentlig sektor – men hvordan? Det blir et hovedtema på Digitaliseringskonferansen 26. mai.

Hør episoden

Ny verdikjede for negativt karbon

Episode 33

For å skalere karbonfangst og -lagring må det etableres en helt ny verdikjede for negativt karbon. Det er Microsoft Norge og Aker Carbon Capture nå i gang med.

Hør episoden

Maritim omstilling

Episode 32

Norsk skipsfart binder sammen verden, og sjøfartsnasjonen Norge har omfattende grønne prosjekter – må vi krysse verdenshav med seil igjen?

Hør episoden

Asperger som konkurransefortrinn

Episode 31

Mange med Asperger syndrom er ofte høyt utdannet, men er likevel i Nav-systemet, og får ikke brukt kompetansen sin i en relevant jobb.

Hør episoden

Impact thinking in the boardrooms

Episode 30

The challenge for businesses now is combining reporting on sustainability and financial risk: Integrating the company’s impact on the world, with the world’s impact on the company, Martin Skancke and Turid Solvang says.

Hør episoden

Perspektiver på perspektivmeldingen

Episode 29

Finansminister Jan Tore Sanner la nylig frem Perspektivmeldingen, som løfter blikket fra medienes dagsorden til en horisont 40 år frem i tid. Hva er egentlig status for norsk økonomi i 2060?

Hør episoden

Livslang omstilling

Episode 28

Kompetansebehovet er stort, viser NHOs ferske kompetansebarometer. Fremtidens lyseste hodet er ikke bare god i jobben sin – de har også endringsvilje.

Hør episoden

Tech-kvinner og Norges kompetansemangel

Episode 27

3/4 bedrifter trenger mer IKT-kompetanse. Er kvinner løsningen på landets kompetanseunderskudd?

Hør episoden

Bærekraftige forretningsmodeller

Episode 26

Hvor er bedriftens største fotavtrykk, og hvordan kan klodens største utfordringer bli kjernen i din egen forretningsmodell? Et bærekraftig næringsliv består av problemløsere rigget for fremtiden, som gir avkastning på lang sikt og skaper positive ringvirkninger i verden.

Hør episoden

Fremtidens næringsliv i Bidens USA

Episode 25

Bidens USA skal rigges til for fremtidsnæringene. Med klimafinans og utslippsmål, dobling i lisenser til offshore-vind, og grønne covid-pakke skal USA snus.

Hør episoden


Bærekraftstips rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev