Fremtidens Næringsliv: En podkast om å gjøre bærekraft til business - UN Global Compact Norway

Fremtidens Næringsliv: En podkast om å gjøre bærekraft til business

Teknologi og trygghet: Beskyttelse av barn og unge på nettet

Episode 133

Ifølge Medietilsynet har 90 prosent av 9-18-åringer et eller flere sosiale medier. Samtidig viser tall fra Norsk filminstitutt og Kantar at 96 prosent av barn mellom 7 og 14 år spiller dataspill. Som i det virkelige liv med skole og fritidsaktiviteter, trenger barn og unge trygge rammer også på internett. Men hva om løsningen i seg selv ligger i teknologi?

Hør episoden

Bærekraftslederens Rolle

Episode 132

I en verden preget av stadig økende krav og forventninger til bærekraftig ledelse, er det ikke uvanlig å føle seg overveldet. I denne episoden tar vi et dykk inn i bærekraftsledelse gjennom perspektivene til Marit Flinder Roscher-Nielsen, Bærekraftsansvarlig i Elis Norge AS som nylig deltok «Bærekraftslederprogrammet», ledet av Christoffer Ringnes Klyve for bærekraft i Nordnorsk Lederutvikling (NNL) og UN Global Compact Norge.

Hør episoden

Fra Prinsipper til Praksis: Omstillingsplaner

Episode 131

I dagens stadig mer bevisste næringsliv står bærekraft i sentrum. Klimakrise, naturkrise, og kampen mot sosiale ulikheter krever engasjement og handling fra bedriftene. Å sette bærekraftsmål er bare begynnelsen, og det neste steg er ofte å konkretisere veien til målene. Dette er der omstillingsplaner kommer inn i bildet. I januar 2023 nedsatte UN Global Compact Norge en ekspertgruppe for å utvikle et rammeverk for omstillingsplaner i Norge.

Hør episoden

Ledende Kvinnelige Tech-Innovatører

Episode 130

I anledning kvinnedagen 8. mars hyller vi Norges 50 fremste tech-kvinner. I nyeste episoden av Fremtidens Næringsliv hadde vi med to av vinnerne, Veronika Heimsbakk, fagleder på kunnskapsgrafer hos Capgemini, og Maria Amelie, CEO og medgründer av Factivers. De delte historier om hvordan deres interesse for teknologi startet og hva de jobber med i dag. Hør også deres verdifulle råd til jenter som vurderer en karriere innen tech. 

Hør episoden

Klimaendringer og Norsk Næringsliv: Ministerens plan for en grønnere fremtid

Episode 129

Norge og verden står overfor en monumental omstilling. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker at denne omstillingen er uunngåelig. Europa, vårt viktigste energimarked, vil gradvis redusere sin avhengighet av olje og gass på grunn av klimaendringer. Samtidig er ressursene på norsk sokkel i ferd med å tømmes, noe som presser oss til å tilpasse oss nye realiteter.  

Hør episoden

Klimavennlig Innovasjon: Norsk Teknologi Setter Standarden for Bærekraftig Utvikling

Episode 128

Vi ser på teknologiens kritiske rolle i det grønne skiftet. Hvordan er teknologi og innovasjon essensielt for å fremme bærekraftig utvikling og omstilling til grønnere energikilder? Hvordan kan Norge og Norden gjøre seg godt posisjonert for den globale bærekraftsomstillingen? 

Hør episoden

Bærekraftens Blå Gull: Vannets Veikart

Episode 127

I vår stadig endrende verden, står et element som vann i sentrum for bærekraft og overlevelse. Vann, så avgjørende for alt liv, blir i økende grad en kilde til bekymring og konflikt i takt med den globale befolkningens vekst og klimaendringenes påvirkning.

Hør episoden

Kvinner i teknologi: Fremtidens muligheter

Episode 123

I denne ukens podkast utforsket vi et tema av vital betydning: Kvinner i teknologi. Gjesten vår, Elisabet Haugsbø, en ledende figur i Tekna og ekspert på IT-sikkerhet, delte sine innsikter om den nåværende tilstanden og fremtiden for kvinner i teknologibransjen.

Hør episoden

Statsbudsjettets dilemma: Olje, innovasjon og Norges fremtid

Episode 120

I en tid hvor teknologisk utvikling skjer i rekordfart og Norges økonomiske landskap forandres, hvordan svarer statsbudsjettet på disse endringene? Nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Ingrid Liland, og stortingsrepresentant for Senterpartiet, Willfred Norlund, kaster lys over dette brennende temaet.  

Hør episoden

Vesentlig kort forklaring

Episode 119

I næringslivet øker viktigheten av bærekraft og rapportering. Bedrifter opplever press fra ulike aktører for å ta ansvar for sin påvirkning. Dette kan være overveldende for små og mellomstore bedrifter. Hvor skal man begynne, og hva er egentlig vesentlig.no og en vesentlighetsanalyse?

Hør episoden

Twin Transition

Episode 117

Hva betyr «Dobbelt Omstilling» eller på engelsk «Twin Transition»?  Nils-Olav Widme, næringspolitisk direktør i Abelia, går i dybden for å belyse emnet. Hva er konseptet og hvorfor er det av så stor betydning?

Hør episoden

Digitalt utenforskap – Hvordan får vi flere innenfor?

Episode

Digitalisering har blitt en stadig mer integrert del av samfunnet vårt, men den økte bruken av digitale teknologier har også ført til større forskjeller og oppsving av følelsen ensomhet, spesielt blant eldre, unge og innvandrere. Digitaliseringen krever ferdigheter som tidligere ikke var nødvendige.

Hør episoden

Tech-talentkrigen: Hvordan kan Norge tiltrekke seg de beste hodene?

Episode 104

Norge har en stor utfordring når det kommer til rekruttering av tech-talenter. Med et underskudd på 40 000 IKT-hoder innen 2030, og mangel på unge som kan utdanne seg innen teknologi, er konkurransen om de beste hodene fra utlandet tøff.

Hør episoden

Øk kvinneandelen innen IT: En samtale med to av Norges ledende tech-kvinner

Episode 99

Norges tech-bransje har opplevd en eksplosiv vekst de siste årene, men det er fortsatt en lang vei å gå når det gjelder inkludering og mangfold. Kvinner utgjør bare 29% av arbeidsstyrken i IT- og teknologibransjene. I vår siste episode av Fremtidens Næringsliv har vi hatt gleden av å snakke med to av Norges ledende tech-kvinner, Aida Omerovic og Ida Furnes Breivik, som begge har blitt kåret blant Norges 50 fremste tech-kvinner.

Hør episoden

USA’s grønne subsidiepakke: Godt for klimaet, men hva betyr det for Norge?

Episode

Joe Biden har kastet seg inn i den grønne omstillingen med sin nye subsidiepakke, Inflation Reduction Act, som legger 400 milliarder dollar på bordet over en tiårsperiode. Men hva betyr dette for resten av verden? Vil vi se en subsidiekrig mellom Europa og USA? Hvordan skal Norge ta en ledende rolle i denne kampen mellom supermaktene?

Hør episoden

Norge i omstilling: – Dette er det virkelig store samfunnsoppdraget

Episode 94

Norsk helsevesen «sliter med veldig gamle metoder». Vi burde være helt i front, mener Lill Sverresdatter Larsen og Tarje Bjørgum. Hvordan kan teknologi løse bemanningskrisen i helsevesenet?

Hør episoden

Norge i omstilling: Energiøyer og havbunnsmineraler

Episode 93

Hva skjer når oljereservoarene er tomme, og nesten 100 norske plattformer skal kasseres? Nina Jensen mener de kan få nytt liv som energiøyer.

Hør episoden

Norge i omstilling: – Vi har havnet i luksusfellen for natur

Episode 92

Sabima-sjef Christian Steel har tro på at naturtoppmøtet i Montreal (COP15) kan bli et vannskille i naturpolitikken, slik Parisavtalen endret klimapolitikken.

Hør episoden

COP27: Implementeringens klimatoppmøte?

Episode 91

Søndag startet FNs klimatoppmøte (COP27) i Egypt. Dette må bli implementeringens COP, mener Stine Lise Hattestad Bratsberg (KPMG) og Nils Røkke (Sintef).

Hør episoden

Norge i omstilling: Næringsministeren: – Et nytt og revolusjonerende grep

Episode 90

Nå må statseide selskaper sette klimamål som er vitenskapsbaserte. «Det vil flytte verden litt fremover», mener næringsministeren.

Hør episoden

Finans kan ikke redde verden alene

Episode 89

Næringslivet har tatt samfunnsansvar i et kvart århundre. BI-professor Atle Midttun mener ESG ikke er nok – det trengs radikal nytenkning for å skape et bærekraftig næringsliv.

Hør episoden

Statsbudsjettet: – Hvorfor respekterer vi handlingsregelen mer enn klimamålet?

Episode 88

Statsbudsjettet er stramt, og klimabudsjettet kan sprekke. Morgenbladet-journalist Maria Berg Reinertsen ser ennå ingen tegn til at grønne investeringer har havnet i økonomiens motorrom.

Hør episoden

– Finans kan ikke redde verden alene

Episode 89

Næringslivet har tatt samfunnsansvar i et kvart århundre. BI-professor Atle Midttun mener ESG ikke er nok – det trengs radikal nytenkning for å skape et bærekraftig næringsliv.

Hør episoden

Kan e-helse redde velferdsstaten?

Episode 81

Den digitale revolusjonen har for lengst nådd helsesektoren. Likevel blir Norge fraløpt på e-helse av våre nordiske naboland, mener DNV Accelerator-sjef Liv Hovem.

Hør episoden

ESG-effekten

Episode 80

Trivsel er både lønnsomt og miljøvennlig. Jannik Falck (Great Place to Work) og Cornelia Kristiansen (Confrere) gir noen enkle tips til hvordan de beste arbeidsgiverne ivaretar de ansatte.

Hør episoden

Hvor grønt er atomkraft?

Episode 79

EU har åpnet for at atomkraft kan falle inn under den grønne taksonomien. Kjernefysiker Sunniva Rose mener det er en god idé. Hvor bærekraftig, hvor farlig, og hvor lurt er det å bygge nye atomreaktorer?

Hør episoden

Utfordrer politikerne – vil ha tøffere miljøkrav til skipene

Episode 77

Hurtigruten-sjef Hedda Felin har ett års fartstid i jobben. Nå utfordrer hun myndighetene til å stille tøffere miljøkrav til skip i norske farvann.

Hør episoden

Oljefondet vil ikke selge seg ut av klimakrisen

Episode 69

Oljefondets portefølje slipper ut dobbelt så mye klimagasser som norsk økonomi. Oljefond-direktør Carine Smith Ihenacho mener at verdens største statlige investeringsfond skal påvirke selskapene innenfra – ikke bare selge seg ut.

Hør episoden

Gourmetkokken som vil ha mer oppdrett

Episode 56

Nøkkelen ligger ikke i å fiske mer rett utenfor kysten, mener Christopher Haatuft.

Hør episoden

Er det bioøkonomi vi skal leve av etter oljen?

Episode

Om 40 år kan bioøkonomi bli den rådende økonomien i Europa. I fjor ville Regjeringen kickstarte den med Bionova. Nå er det utsatt.

Hør episoden

BÆREKRAFTSNYTT MED ROBIN WIGGLESWORTH

Episode 55

2021 oppsummert: Det er et enormt potensiale for grønne arbeidsplasser, og mange kan komme i distriktene. Selv om FNs klimatoppmøte måtte bli en cop out, er FT-journalist Robin Wigglesworth optimistisk.

Hør episoden

– PATENTFRITAK VIL IKKE GI FLERE KORONAVAKSINER

Episode 54

Vi skal få tredje vaksinedose i Norge, mens den tredje verden ikke har fått sin første. Hjelper patentfritak på vaksinedekningen? Pfizer-sjef Sissel Lønning Andresen og helseambassadør John-Arne Røttingen er ikke så sikker.

Hør episoden

PARTERAPI FOR KLIMA OG INDUSTRI

Episode 54

Blir det gjørmebryting eller forsoning når Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Atle Tranøy (konserntillitsvalgt i Aker) møtes til parterapi?

Hør episoden

COP26: – NÆRINGSLIVET HAR EN NØKKELROLLE

Episode 53

Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum (NIVA) oppsummerer FNs klimatoppmøte, COP26. Hva ble vedtatt, hva betyr det, og kan næringslivet sette i gang med en kraftanstrengelse for klimaet?

Hør episoden

SKATTEFORSLAGET SOM KAN ENDRE OLJENASJONEN NORGE

Episode 46

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe fra UiO mener den nye oljeskatten både rydder opp i skattesystemet og endrer hele regimet slik vi kjenner det i dag. 

Hør episoden

VIL IKKE FLYTTE UT NORSK OLJEMAKT: – DET HADDE GJORT ENORMT MYE SKADE

Episode 45

Frps Ketil Solvik-Olsen mener det grønne skiftet er som å snu en oljetanker – vi er midt i snuoperasjonen, men snart får vi momentum i riktig vei.

Hør episoden

2.3°C: – THERE ARE SILVER LININGS

Episode 44

Clean tech cost-learning may still mitigate the worst of the climate crisis, DNV CEO Remi Eriksen says of the recent Energy Transition Outlook 2021.

Hør episoden

– DET ER KREVENDE Å STARTE FRA SCRATCH

Episode 43

Arbeiderpartiet vil ha en mission economy – men å opprette nye selskaper vil være å starte fra scratch, mener Aps Terje Aasland.

Hør episoden

ABELIAS OMSTILLINGSBAROMETER: SATSER NORGE FOR LITE PÅ KUNNSKAP?

Episode 42

Årets utgave av Abelias Omstillingsbarometer kom i august, og viser at andre land drar ifra – Norge faller på alle indikatorer, og det er ikke nok med å dele ut noen milliarder til virkemiddelapparatet.

Hør episoden

– DET MANGLER IKKE PENGER TIL DET GRØNNE SKIFTET

Episode 41

Selskapene Oljefondet eier må ha en forretningsplan i tråd med en verden som når klimamålene – ellers kan pensjonspengene være i fare. Det viser en fersk rapport fra Martin Skanckes ekspertgruppe, som anbefalte at Oljefondet bør kreve at selskapene de investerer i skal ha en plan for å bli utslippsfrie.

Hør episoden

SMULTRINGØKONOMI I OSLO

Episode 40

Byggsektoren står for enorme utslipp. Oslo har verdens første utslippsfrie byggeplass – nå bør Oslo bli en smultringby, mener Kate Raworth.

Hør episoden

BÆREKRAFTSAKSELERATOREN

Episode 39

Et aspekt ved bærekraftsutfordringene er å identifisere og skalere innovative løsninger. Det er målet med Equinor and Techstars Energy Accelerator, i samarbeid med Capgemini og Kongsberg.

Hør episoden

KORT FORKLART: BÆREKRAFT I SMB-ER

Episode 38

Bærekraftig innovasjon foregår på en annen måte i mindre bedrifter. Det byr også på andre skaleringsutfordringer.

Hør episoden

BÆREKRAFTSKONFERANSEN 2021

Episode 37

Fremtidens Næringsliv var med som samarbeidspartner under regjeringens Bærekraftskonferanse 2. juni, og programledere Øystein Eriksen Søreide (Abelia) og Kim N. Gabrielli (UN Global Compact Norge) rakk å snakke med flere av gjestene på programmet. Det ble til en livesending som du kan se i sin helhet, eller høre i din podkastspiller.

Hør episoden

DIGITALISERINGSKONFERANSEN 2021

Episode 36

Første dag av Digitaliseringskonferansen er over, men vi er ikke helt ferdig med konferansen – som samarbeidspartner er podkasten Fremtidens Næringsliv til stede, og snakker med gjester og involverte i nitti minutter til!

Hør episoden

Kort forklart: EU-taksonomien

Episode 35

EUs taksonomi over bærekraftige økonomiske aktiviteter vil bli formelt vedtatt i sommer. Her er en kjapp guide til hvordan det påvirker det bærekraftige skiftet, norsk næringsliv, og din bedrift.

Hør episoden

Datasjøer og digitale økosystemer

Episode 34

For et langt år siden digitaliserte vi det meste over natten. Det var mulig fordi infrastrukturen allerede var på plass. Regjeringen vil ha én digital offentlig sektor – men hvordan? Det blir et hovedtema på Digitaliseringskonferansen 26. mai.

Hør episoden

Ny verdikjede for negativt karbon

Episode 33

For å skalere karbonfangst og -lagring må det etableres en helt ny verdikjede for negativt karbon. Det er Microsoft Norge og Aker Carbon Capture nå i gang med.

Hør episoden

Maritim omstilling

Episode 32

Norsk skipsfart binder sammen verden, og sjøfartsnasjonen Norge har omfattende grønne prosjekter – må vi krysse verdenshav med seil igjen?

Hør episoden

Asperger som konkurransefortrinn

Episode 31

Mange med Asperger syndrom er ofte høyt utdannet, men er likevel i Nav-systemet, og får ikke brukt kompetansen sin i en relevant jobb.

Hør episoden


Bærekraftstips rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev