Medlemsbedrifter i UN Global Compact har forpliktet seg til å utarbeide en årlig rapport, en såkalt kommunikasjon om fremgang («Communication on Progress – CoP»). Rapporten skal løfte fram selskapets engasjement for UN Global Compacts 10 prinsipper om menneskerettigheter, antikorrupsjon, arbeidsliv og miljø, og ansvarlig drift av selskapet. Karoline Bakka Hjertø, bærekraftsleder i SpareBank 1 Østlandet og nestleder i vårt styre har skrevet en artikkel med råd om bærekraftsrapportering for bedrifter her.
Rapporteringens minstekrav
De tre minstekravene til CoP-rapporteringen er:
- En uttalelse fra selskapets administrerende direktør, som uttrykker fortsatt støtte for UN Global Compact og dermed fornyer selskapets forpliktelser til initiativet.
- En beskrivelse av de praktiske initiativene som bedriften har introdusert, eller planlegger å gjennomføre, for å implementere de 10 prinsippene og deres fire hovedområder: Menneskerettigheter, arbeidsrettigheter, miljø og antikorrupsjon.
- En oversikt over bedriftens resultater basert på indikatorene brukt i rapporteringen. (se eksempler på næringslivsindikatorer her)
Rapporteringsnivå
Formatet til en CoP-rapport er fleksibelt, og rapporten kan skrives på alle språk så lenge den oppfyller minstekravene. Selskaper er på forskjellige stadier i bærekraftsarbeidet og kan derfor rapportere på tre ulike nivåer. Når selskapet laster opp en CoP-rapport, må selskapet gjennomføre en egenvurdering. Basert på dette kan CoP-rapporten kategoriseres på et av følgende tre nivåer:
- GC Advanced: CoP-rapport som oppfyller de tre minstekravene og i tillegg inkluderer indikatorer knyttet til bærekraftsmålene, bruk av bærekraftsmålene og de ti prinsippene i strategiarbeid og forretningsutvikling, samt strategisk ledelse basert på bærekraftsmålene.
- GC Active: CoP-rapport som oppfyller de tre minstekravene.
- GC Learner: Bedrift som ikke oppfyller alle minstekravene i CoP-rapporten vil kunne få innvilget en periode på 12 måneder til å sette seg inn i disse. Støtte gis fra UN Global Compact gjennom opplæringsportalen, Global Compact Academy.
Guide, verktøy og rapporterings-eksempler
Verktøy og guide
- UN Global Compact har en egen rapporteringsguide og -portal for årlig å sende inn CoP-rapporten. Her finner du også informasjon om hvordan be om utsettelse av rapporteringsfristen.
- SDG Action Manager: Take Action. Track Progress. Transform the World. (ny i 2020!)
- UN Global Compact og Global Reporting Initiative (GRI): Praktisk guide til selskapsrapportering
- SDG Compass er en samleside for flere rapporteringsverktøy inkludert CoP. SDG Compass har også en oversikt over næringslivsindikatorer for bærekraftsmålene
- Human Rights Due Dilligence Portal (UN Global Compact Tyskland)
- Last ned UN Global Compact CoP-logo for bruk i rapporten her.
Rapporteringseksempler
- Den danske Revisorforeningen har sammen med UN Global Compact Danmark kåret de beste CoP-rapportene fra danske selskaper.
- Alle CoP-rapporter er offentlig tilgjengelige på UN Global Compacts globale hjemmeside under hver enkelt bedrift.
Rapportering for medlemsorganisasjoner
Mer informasjon om rapportering for organisasjoner på UN Global Compacts rapporteringsportal
26.februar arrangerte vårt nettverk for rapportering (Sustainability Reporting Network) webinaret «EU Taxonomy: Practical Insights on Sustainability.» Du kan se hele webinaret her: