Climate Ambition Accelerator: lær å sette vitenskapsbaserte klimamål

Har du ennå ikke satt deg konkrete mål for å kutte klimagassutslipp, eller virker de tekniske kravene og metodene overveldende? Start reisen din ved å forplikte deg til vitenskapsbaserte klimamål og akselerere fremgangen mot Net Zero gjennom Climate Ambition Accelerator.

Ambisiøse næringslivsledere forstår at de ikke trenger å velge mellom å ta skikkelige klimatiltak som de ønsker, og å ha en god økonomi og en sterk bunnlinje. Snarere tvert i mot: klimatiltak og riktige tiltak er den beste måten å bidra til et sunnere og bedre samfunn, næringsliv og økonomi. The Climate Ambition Accelerator er et kurs som går over fire måneder. Den er opprettet for å gi bedrifter kunnskapen og ferdighetene som trengs for å sette vitenskapsbaserte klimamål i tråd med 1,5 graders mål og på rett vei for å nå netto nullutslipp innen 2050.

Climate Ambition Accelerator ledes av FNs Global Compact og er støttet av Ørsted og Natura & Co. for å øke bedrifter fra ulike sektorer og regioner med klare, effektive mål og planer for utslippsreduksjoner.

Kanskje virksomheten din ikke har satt utslippsmål i det hele tatt, eller satt mål som ikke er en vitenskapsbasert metodikk. Kanskje virker det også litt overveldende med de tekniske kravene som er involvert. Uansett hvor langt du har kommet på din bærekraftsreise, er dette et kurs som vil tilføre nødvendig kunnskap og hjelpe deg å øke innsatsen for å sette vitenskapsbaserte utslippsmål i tråd med halvannen gradsmålet.

Deltakende virksomheter vil ha tilgang til den beste globale praksisen, eksperter, erfaringsdeling, kunnskapsheving samt moduler tilgjengelig når du vil.

 

Fordeler 

 • Finn ut hvordan du kan sette vitenskapsbaserte klimautslippsmål for å nå netto null innen 2050.
 • Motivere investorer, ledelse, ansatte og andre interessenter med en god og troverdig plan for å redusere utslipp.
 • Få en god forståelse av Science Based Targets-initiativet (SBTi), «net-null»-konseptet, inkludert metodikk, termer, prosesser, fordeler og hva som vil passe deg.
 • Del kunnskap og erfaringer med likesinnede og del dine egne erfaringer i gruppeøkter.
 • Dra nytte av læringsmoduler som er tilgjengelige når du trenger det for å kunne jobbe i ditt eget tempo.
 • Få tilgang til eksperter og veiledning.
 • Kurset ledes fra Norge, men innebærer også moduler med deltakere fra hele verden.

Arrangement

Information Session (Global): March 30, 15:00 CET

Registrer deg for våre kommende informasjonssamlinger for å lære mer om klimaambisjonen Accelerator og få svar på spørsmålene dine.
Finn opptaket av økten here

Science-based Targets- An Introduction: May 3, 11:00 CET

Meld deg på vår kommende uformelle informasjonsinnsamling for norske bedrifter for å lære mer om de vitenskapsbaserte målene og hvordan du kommer i gang.

Finn opptaket av økten here

Dette lærer du

▪ Metoden og tilnærmingen for å sette vitenskapsbaserte klimamål gjennom Science Based Targets initiative (SBTi).

▪ Grunnkunnskapen du trenger for å lage en solid strategi for å nå ambisiøse og troverdige mål. 

▪ Hvordan være pådriver internt for ambisjonene på klima, og bygge opp det interne engasjementet og prioritering fra øverste hold. 

▪ Hvordan håndtere globale utslipp, ulike strategier for utslippskutt og nå ambisiøse mål. 

▪Hvordan redusere scope 1 og 2 utslipp, og engasjere deres verdikjede for å kutte i indirekte utslipp, scope 3.  

Hva er vitenskapsbaserte klimamål?

Vitenskapsbaserte klimamål er en metode og et verktøy for å sette mål og kutte utslipp i selskaper. Det er en omfattende prosess og krever god oversikt over både direkte og indirekte utslipp virksomheten har. Når målene har blitt evaluert og godkjent av Science Based Targets Initative må man rapportere årlig på fremgangen.

Science Based Targets Initative (SBTi) er gullstandarden for å sette slike mål og få de uavhengig evaluert, og oss bekjent finnes det ingen andre lignende metoder i dag. I Eierskapsmeldingen som ble lagt frem 21. oktober 2022 ble det klart at statlige selskaper må sette vitenskapsbaserte klimamål gjennom Science Based Targets Initiative. Det kan man lese mer om her.

Science Based Targets Initative er en organisasjon initiert av og i partnerskap med CDP, UN Global Compact, World Resources Institute (WRI) og WWF. Science Based Targets Initative (SBTi) definerer og fremmer beste praksis-eksempler innen klimareduksjon og netto-null mål i tråd med klimaforskning. Initiativet bidrar med teknisk assistanse og ekspertressurser for selskaper som setter vitenskapsbaserte klimamål og bringer inn eksperter for å uavhengig evaluere og validere selskapers mål.

Praktisk informasjon

 • Kurset er kun for eksisterende medlemmer av UN Global Compact Norge, eller for virksomheter som ønsker å bli medlem 
 • Det er ønskelig at man stiller med to deltakere, fortrinnsvis også med en leder som følger opp deltakerne og utviklingen
 • Søknader om å delta på kurset sendes via unglobalcompact.org, se lenke lenger ned 
 • Plasser på kurset tildeles hovedsakelig etter førstemann-til-mølla prinsinppitet, men vi ønsker å ha en balansert gruppe med tanke på størrelser og sektorer og vil derfor kunne prioritere noen for å oppnå det 
 • 2023 årgangen av dette kurset starter med et kick-off arrangement i juni, og varer til November/desember 2023. 
 • Påmeldingsvinduet for 2023 varer til 10. August 2023. 

 

Tidsbruk:

Totalt bør deltakere regne med å bruke mellom 25-30 timer over fem måneder for dette kurset. Det er fordelt på ca. 10-15 timer med moduler og praktiske øvelser og 12-15 timer med fasiliterte workshops:

 • GHG Accounting: Debrief and Discussion
 • GHG Accounting: Practical Exercise
 • SBTi & Net zero: Debrief and Discussion
 • SBTi: Practical Exercise
 • SBTi-focused peer-learning session
 • Managing GHG Emissions
 • SBTi Q&A & Wrap-up session

Priser

Priser er basert på det deltakende selskapets omsetning:

Selskaper med omsetning under 250 millioner NOK: 15.000 NOK for to deltakere.

Selskaper med omsetning mellom 250 millioner og én milliard NOK: 30.000 NOK for to deltakere.

Selskaper med omsetning over én milliard NOK: 40.000 NOK for to deltakere.

 

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på eller få svar på spørsmål

Hvis du har spørsmål eller ønsker å registrere deg for å delta på Climate Ambition Accelerator, kan du sende en e-post til medlem@globalcompact.no. Marker gjerne emnefeltet med «Science-based climate targets».