Ifølge Medietilsynet har 90 prosent av 9-18-åringer et eller flere sosiale medier. Samtidig viser tall fra Norsk filminstitutt og Kantar at 96 prosent av barn mellom 7 og 14 år spiller dataspill. Som i det virkelige liv med skole og fritidsaktiviteter, trenger barn og unge trygge rammer også på internett. Men hva om løsningen i seg selv ligger i teknologi?
I en verden preget av stadig økende krav og forventninger til bærekraftig ledelse, er det ikke uvanlig å føle seg overveldet. I denne episoden tar vi et dykk inn i bærekraftsledelse gjennom perspektivene til Marit Flinder Roscher-Nielsen, Bærekraftsansvarlig i Elis Norge AS som nylig deltok «Bærekraftslederprogrammet», ledet av Christoffer Ringnes Klyve for bærekraft i Nordnorsk Lederutvikling (NNL) og UN Global Compact Norge.
I dagens stadig mer bevisste næringsliv står bærekraft i sentrum. Klimakrise, naturkrise, og kampen mot sosiale ulikheter krever engasjement og handling fra bedriftene. Å sette bærekraftsmål er bare begynnelsen, og det neste steg er ofte å konkretisere veien til målene. Dette er der omstillingsplaner kommer inn i bildet. I januar 2023 nedsatte UN Global Compact Norge en ekspertgruppe for å utvikle et rammeverk for omstillingsplaner i Norge.
Hør episodenI anledning kvinnedagen 8. mars hyller vi Norges 50 fremste tech-kvinner. I nyeste episoden av Fremtidens Næringsliv hadde vi med to av vinnerne, Veronika Heimsbakk, fagleder på kunnskapsgrafer hos Capgemini, og Maria Amelie, CEO og medgründer av Factivers. De delte historier om hvordan deres interesse for teknologi startet og hva de jobber med i dag. Hør også deres verdifulle råd til jenter som vurderer en karriere innen tech.
Hør episodenNorge og verden står overfor en monumental omstilling. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker at denne omstillingen er uunngåelig. Europa, vårt viktigste energimarked, vil gradvis redusere sin avhengighet av olje og gass på grunn av klimaendringer. Samtidig er ressursene på norsk sokkel i ferd med å tømmes, noe som presser oss til å tilpasse oss nye realiteter.
Vi ser på teknologiens kritiske rolle i det grønne skiftet. Hvordan er teknologi og innovasjon essensielt for å fremme bærekraftig utvikling og omstilling til grønnere energikilder? Hvordan kan Norge og Norden gjøre seg godt posisjonert for den globale bærekraftsomstillingen?
Hør episodenI vår stadig endrende verden, står et element som vann i sentrum for bærekraft og overlevelse. Vann, så avgjørende for alt liv, blir i økende grad en kilde til bekymring og konflikt i takt med den globale befolkningens vekst og klimaendringenes påvirkning.
Hør episodenI denne ukens podkast utforsket vi et tema av vital betydning: Kvinner i teknologi. Gjesten vår, Elisabet Haugsbø, en ledende figur i Tekna og ekspert på IT-sikkerhet, delte sine innsikter om den nåværende tilstanden og fremtiden for kvinner i teknologibransjen.
Hør episodenI en tid hvor teknologisk utvikling skjer i rekordfart og Norges økonomiske landskap forandres, hvordan svarer statsbudsjettet på disse endringene? Nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Ingrid Liland, og stortingsrepresentant for Senterpartiet, Willfred Norlund, kaster lys over dette brennende temaet.
Hør episodenI næringslivet øker viktigheten av bærekraft og rapportering. Bedrifter opplever press fra ulike aktører for å ta ansvar for sin påvirkning. Dette kan være overveldende for små og mellomstore bedrifter. Hvor skal man begynne, og hva er egentlig vesentlig.no og en vesentlighetsanalyse?
Hør episodenHva betyr «Dobbelt Omstilling» eller på engelsk «Twin Transition»? Nils-Olav Widme, næringspolitisk direktør i Abelia, går i dybden for å belyse emnet. Hva er konseptet og hvorfor er det av så stor betydning?
Hør episodenDigitalisering har blitt en stadig mer integrert del av samfunnet vårt, men den økte bruken av digitale teknologier har også ført til større forskjeller og oppsving av følelsen ensomhet, spesielt blant eldre, unge og innvandrere. Digitaliseringen krever ferdigheter som tidligere ikke var nødvendige.
Hør episodenNorge har en stor utfordring når det kommer til rekruttering av tech-talenter. Med et underskudd på 40 000 IKT-hoder innen 2030, og mangel på unge som kan utdanne seg innen teknologi, er konkurransen om de beste hodene fra utlandet tøff.
Hør episodenNorges tech-bransje har opplevd en eksplosiv vekst de siste årene, men det er fortsatt en lang vei å gå når det gjelder inkludering og mangfold. Kvinner utgjør bare 29% av arbeidsstyrken i IT- og teknologibransjene. I vår siste episode av Fremtidens Næringsliv har vi hatt gleden av å snakke med to av Norges ledende tech-kvinner, Aida Omerovic og Ida Furnes Breivik, som begge har blitt kåret blant Norges 50 fremste tech-kvinner.
Hør episodenJoe Biden har kastet seg inn i den grønne omstillingen med sin nye subsidiepakke, Inflation Reduction Act, som legger 400 milliarder dollar på bordet over en tiårsperiode. Men hva betyr dette for resten av verden? Vil vi se en subsidiekrig mellom Europa og USA? Hvordan skal Norge ta en ledende rolle i denne kampen mellom supermaktene?
Hør episodenNorsk helsevesen «sliter med veldig gamle metoder». Vi burde være helt i front, mener Lill Sverresdatter Larsen og Tarje Bjørgum. Hvordan kan teknologi løse bemanningskrisen i helsevesenet?
Hør episodenHva skjer når oljereservoarene er tomme, og nesten 100 norske plattformer skal kasseres? Nina Jensen mener de kan få nytt liv som energiøyer.
Hør episodenSabima-sjef Christian Steel har tro på at naturtoppmøtet i Montreal (COP15) kan bli et vannskille i naturpolitikken, slik Parisavtalen endret klimapolitikken.
Hør episodenSøndag startet FNs klimatoppmøte (COP27) i Egypt. Dette må bli implementeringens COP, mener Stine Lise Hattestad Bratsberg (KPMG) og Nils Røkke (Sintef).
Hør episodenNå må statseide selskaper sette klimamål som er vitenskapsbaserte. «Det vil flytte verden litt fremover», mener næringsministeren.
Hør episodenNæringslivet har tatt samfunnsansvar i et kvart århundre. BI-professor Atle Midttun mener ESG ikke er nok – det trengs radikal nytenkning for å skape et bærekraftig næringsliv.
Hør episodenStatsbudsjettet er stramt, og klimabudsjettet kan sprekke. Morgenbladet-journalist Maria Berg Reinertsen ser ennå ingen tegn til at grønne investeringer har havnet i økonomiens motorrom.
Hør episodenNæringslivet har tatt samfunnsansvar i et kvart århundre. BI-professor Atle Midttun mener ESG ikke er nok – det trengs radikal nytenkning for å skape et bærekraftig næringsliv.
Hør episodenDen digitale revolusjonen har for lengst nådd helsesektoren. Likevel blir Norge fraløpt på e-helse av våre nordiske naboland, mener DNV Accelerator-sjef Liv Hovem.
Hør episodenTrivsel er både lønnsomt og miljøvennlig. Jannik Falck (Great Place to Work) og Cornelia Kristiansen (Confrere) gir noen enkle tips til hvordan de beste arbeidsgiverne ivaretar de ansatte.
Hør episodenEU har åpnet for at atomkraft kan falle inn under den grønne taksonomien. Kjernefysiker Sunniva Rose mener det er en god idé. Hvor bærekraftig, hvor farlig, og hvor lurt er det å bygge nye atomreaktorer?
Hør episodenHurtigruten-sjef Hedda Felin har ett års fartstid i jobben. Nå utfordrer hun myndighetene til å stille tøffere miljøkrav til skip i norske farvann.
Hør episodenOljefondets portefølje slipper ut dobbelt så mye klimagasser som norsk økonomi. Oljefond-direktør Carine Smith Ihenacho mener at verdens største statlige investeringsfond skal påvirke selskapene innenfra – ikke bare selge seg ut.
Hør episodenNøkkelen ligger ikke i å fiske mer rett utenfor kysten, mener Christopher Haatuft.
Hør episodenOm 40 år kan bioøkonomi bli den rådende økonomien i Europa. I fjor ville Regjeringen kickstarte den med Bionova. Nå er det utsatt.
Hør episoden2021 oppsummert: Det er et enormt potensiale for grønne arbeidsplasser, og mange kan komme i distriktene. Selv om FNs klimatoppmøte måtte bli en cop out, er FT-journalist Robin Wigglesworth optimistisk.
Hør episodenVi skal få tredje vaksinedose i Norge, mens den tredje verden ikke har fått sin første. Hjelper patentfritak på vaksinedekningen? Pfizer-sjef Sissel Lønning Andresen og helseambassadør John-Arne Røttingen er ikke så sikker.
Hør episodenBlir det gjørmebryting eller forsoning når Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Atle Tranøy (konserntillitsvalgt i Aker) møtes til parterapi?
Hør episodenBjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum (NIVA) oppsummerer FNs klimatoppmøte, COP26. Hva ble vedtatt, hva betyr det, og kan næringslivet sette i gang med en kraftanstrengelse for klimaet?
Hør episodenProfessor Karen Helene Ulltveit-Moe fra UiO mener den nye oljeskatten både rydder opp i skattesystemet og endrer hele regimet slik vi kjenner det i dag.
Hør episodenFrps Ketil Solvik-Olsen mener det grønne skiftet er som å snu en oljetanker – vi er midt i snuoperasjonen, men snart får vi momentum i riktig vei.
Hør episodenClean tech cost-learning may still mitigate the worst of the climate crisis, DNV CEO Remi Eriksen says of the recent Energy Transition Outlook 2021.
Hør episodenArbeiderpartiet vil ha en mission economy – men å opprette nye selskaper vil være å starte fra scratch, mener Aps Terje Aasland.
Hør episodenÅrets utgave av Abelias Omstillingsbarometer kom i august, og viser at andre land drar ifra – Norge faller på alle indikatorer, og det er ikke nok med å dele ut noen milliarder til virkemiddelapparatet.
Hør episodenSelskapene Oljefondet eier må ha en forretningsplan i tråd med en verden som når klimamålene – ellers kan pensjonspengene være i fare. Det viser en fersk rapport fra Martin Skanckes ekspertgruppe, som anbefalte at Oljefondet bør kreve at selskapene de investerer i skal ha en plan for å bli utslippsfrie.
Hør episodenByggsektoren står for enorme utslipp. Oslo har verdens første utslippsfrie byggeplass – nå bør Oslo bli en smultringby, mener Kate Raworth.
Et aspekt ved bærekraftsutfordringene er å identifisere og skalere innovative løsninger. Det er målet med Equinor and Techstars Energy Accelerator, i samarbeid med Capgemini og Kongsberg.
Hør episodenBærekraftig innovasjon foregår på en annen måte i mindre bedrifter. Det byr også på andre skaleringsutfordringer.
Hør episodenFremtidens Næringsliv var med som samarbeidspartner under regjeringens Bærekraftskonferanse 2. juni, og programledere Øystein Eriksen Søreide (Abelia) og Kim N. Gabrielli (UN Global Compact Norge) rakk å snakke med flere av gjestene på programmet. Det ble til en livesending som du kan se i sin helhet, eller høre i din podkastspiller.
Hør episodenFørste dag av Digitaliseringskonferansen er over, men vi er ikke helt ferdig med konferansen – som samarbeidspartner er podkasten Fremtidens Næringsliv til stede, og snakker med gjester og involverte i nitti minutter til!
Hør episodenEUs taksonomi over bærekraftige økonomiske aktiviteter vil bli formelt vedtatt i sommer. Her er en kjapp guide til hvordan det påvirker det bærekraftige skiftet, norsk næringsliv, og din bedrift.
Hør episodenFor et langt år siden digitaliserte vi det meste over natten. Det var mulig fordi infrastrukturen allerede var på plass. Regjeringen vil ha én digital offentlig sektor – men hvordan? Det blir et hovedtema på Digitaliseringskonferansen 26. mai.
For å skalere karbonfangst og -lagring må det etableres en helt ny verdikjede for negativt karbon. Det er Microsoft Norge og Aker Carbon Capture nå i gang med.
Hør episodenNorsk skipsfart binder sammen verden, og sjøfartsnasjonen Norge har omfattende grønne prosjekter – må vi krysse verdenshav med seil igjen?
Hør episodenMange med Asperger syndrom er ofte høyt utdannet, men er likevel i Nav-systemet, og får ikke brukt kompetansen sin i en relevant jobb.
Hør episoden