Koronavettregler for bedrifter

Publisert 31.03.2020 av UNGC Norge

17 koronatips for bedrifter. Kom deg gjennom krisen og gjør bedriften mer bærekraftig.

Når bedrifter og ansatte opplever utrygghet i tida framover, er det viktig at vi føler trygghet for investeringer, gjeld, omsetning og lønn. Statens tiltakspakker vil bidra til det, men disse alene er ikke nok. Bærekraft er business, også i koronatider. Bærekraftsmålene er like aktuelle nå og kan være et veikart ut av krisen. Nå legger vi grunnlaget for hvordan vi møter hverdagen etter krisen.

Koronakrisen krever ekstra innsats fra oss alle. Koronavettreglene for bedrifter er en oversikt over tiltak, anbefalinger og regler for bedrifter fra staten, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, bransjeorganisasjonene og andreVi har organisert koronavettreglene for bedrifter etter bærekraftsmålene og tatt utgangspunkt direkte i delmålene:

Følg myndighetenes regler for permittering og minn ansatte på å søke om dagpenger. Se hjemmesidene til NAV, NHO og Virke.

Sjekk myndighetene råd for å omstille til take-away, unngå kø og hamstring. Sjekk råd for varehandelen fra Helsedirektoratet og råd fra Mattilsynet for serveringssteder.

Bidra med smittevernutstyr og helsepersonell. Se Sykehuskjøp og Oslo KommuneMer info fra Sykehuskjøp for leverandører av utstyr her. Registrer deg i Helsedirektoratets register over tilgjengelige personellressurser her, hvis du ikke allerede jobber i sykehus eller i helse- og omsorgstjenesten i kommunen.

Ta imot praksisstudenter digitalt og sjekk støtteordninger for videreutdanning av ansatte. Forsøk å legge til rette for at studenter og lærlinger får erfaringen de trenger også nå, via nettet. Mer info for studenter om utvidet søkefrist og ekstrastipend pga. korona lanekassen.no Se nye støtteordninger for videreutdanning av ansatte.

Ha fokus på likestilling også i krisetid. Mer om diskrimineringsvern og permitteringer i forbindelse med korona på Likestillings– og diskrimineringsombudets sider 

 

Bruk såpe og håndsprit og følg oppdaterte retningslinjer for butikk og produksjon. Følg myndighetenes oppdaterte krav og anbefalinger for befolkningen og bedrifter.  

 

Følg sentrale koronaføringer og lovverk for kraftbransjen. NVE får nå spørsmål fra mange kraftleverandører i Norge og har samlet info på nve.no .

Følg arbeidsmiljøloven, jobb tett med fagforeningene og sjekk tiltakspakker for næringslivet. Se LOs og Arbeidstilsynets koronarådlo.no og arbeidstilsynet.no, og mer om tiltakspakkene for næringslivet Innovasjonnorge, Nho og Finansnorge. Ledige jobber på NAV sine sider 

Gjennomfør arrangementer digitalt istedenfor å avlyse. Sjekk muligheter for starts-ups. Digitalen er den nye normalen. Sjekk Norges kanskje beste kalender for digitale eventer om bærekraft og business. Sjekk muligheter for start-ups og digitale korona-hacketonshapenorway.no 

Vis ekstra omsorg for kollegaer fra andre land og kollegaer i utlandet. Sjekk reisetipsene til Utenriksdepartementet her.

Støtt lokalt næringsliv og vær fleksibel. Se på muligheter for å utsette leie og utgifter. Sjekk ut nye plattformer, som løfter fram bedrifter og aktiviteter i lokalsamfunnet ditt: bergenforbergen.no, osloforoslo.no, stavangerforstavanger.no

Bruk og støtt gjenbruksbedrifter også i krisetid. Den nye plattformen Good news er akkurat lansert og løfter fram om- og gjenbruksbutikker. Se Good-News

 

Sett vitenskapsbaserte klimamål for bedriften, hvis du nå har litt tid til overs. Sjekk sciencebasedtargets.org/

 

Følg konsekvenser og tiltakspakker for maritim sektor. Den maritime næringen er blant bransjene hardest rammede av korona. Sjekk siste rapport om koronas innvirkning på eksportnæringene fra Eksportkreditt og siste nytt om maritime tiltakspakker på Rederiforbundet og Sjømat Norge sine sider.  

Unngå omsetning av ville dyr og følg tiltakspakker for landbruket og skogsektoren. Mer info om korona-viruset, flaggermus og Kinas nye forbud mot salg av ville dyr her. Se skog.no og bondelaget.no for tiltakspakker.  

Støtt ansatte og deres barn, som lever i sårbare livssituasjoner. Støtt ansatte i risikogruppen og se hjelpetelefonene knyttet til ansatte som lever i sårbare livssituasjoner her. 

Støtt FNs globale dugnad og verdens felles kamp mot korona. Støtt Verdens helseorganisasjons arbeid mot COVID19, hvis bedriften har mulighet. Se covid19responsefund.org. I Norge kan du eller bedriften støtte Røde Kors.  

Nytt verktøy

Hvis din bedrift ønsker å se om dere leverer på bærekraftsmålene (SDG), finner dere UN Global Compacts SDG Action Manager her. 

Arrangement & aktiviteter

Communication on Progress – Office Hours (Global)
Sted: Online
Arrangør: UN Global Compact - Global CoP Team
Communication on Progress – Office Hours (Global)
1. apr
31. jul
Fremgangsmeldingen (Communication on Progress – CoP) – Plattformen åpnes
Sted: I medlems Dashboard profil
Arrangør: UN Global Compact Norge
Fremgangsmeldingen (Communication on Progress – CoP) – Plattformen åpnes
31. jul
Fremgangsmeldingen (Communication on Progress – CoP) – Leveringsfrist
Sted: I medlems Dashboard profil
Arrangør: UN Global Compact Norge
Fremgangsmeldingen (Communication on Progress – CoP) – Leveringsfrist
18. jul
Fremgangsmelding : Spørretime for Medlemmer
Sted: Digitalt
Arrangør: UN Global Compact Norge
Fremgangsmelding : Spørretime for Medlemmer
legg til arrangement
Legg til et arrangement

Har du et arrangement eller en aktivitet du vil dele?