5 kjappe med Mariell Furnes Mannseth
Group Brand & Sustainability Officer
Hvilken bransje jobber du i?
Hydrogenbransjen og det grønne skiftet, det vil si muliggjøring av overgangen fra fossile til utslippsfrie energibærere. Vi bygger og drifter produksjonsanlegg og infrastruktur for distribusjon av grønt hydrogen i hele Norden.
Hva er det vanskeligste for dere å finne en bærekraftig løsning på per i dag?
For oss er det tempoet i den grønne energiovergangen som er den største utfordringen. Det krever kapital og vilje fra alle sektorer for å få ting til å skje. Og selv om det skjer mye, så går ikke overgangen til utslippsfrie energibære fort nok til å nå klimamålene vi har satt oss i samfunnet.
Hva er deres største suksess per i dag?
Vi får to anlegg for produksjon av grønt hydrogen satt i drift i løpet av 2024, ett i Norge og ett i Danmark. Da skal vi starte å levere til våre kunder i Norge, Danmark og Tyskland. Dette er store milepæler som vi virkelig ser frem til. Vi er en av svært få hydrogenaktører som faktisk har tatt de store investeringsbeslutningene, og bygger anlegg og infrastruktur. Vi er stolte av å være en av de som går foran.
I korte trekk, hvordan ser deres bransje ut når den er 100% bærekraftig?
Da leverer vi kortreist, grønt, utslippsfritt hydrogen til våre kunder på en måte uten utslipp i alle deler av verdikjeden. Det må også være full kontroll på alle aspekter av den sosiale dimensjonen av bærekraft, og alt det medfører. Vi må også sørge for at den infrastrukturen vi bygger ut og opererer blir lagt til områder som allerede er utbygget, at vi bevarer naturen. 100% bærekraftig høres utopisk ut, men det er klart at det er noe alle må tilstrebe i dag!
5 kjappe med Kjell S. Rakkenes
Konserndirektør – Strategi, bærekraft og kommunikasjon
Hvilken bransje jobber du i?
Hva er det vanskeligste for dere å finne en bærekraftig løsning på per i dag?
Hva er deres største suksess per i dag?
I korte trekk, hvordan ser deres bransje ut når den er 100% bærekraftig?
Oj, det var et vanskelig spørsmål. Bønder har alltid vært opptatt av å levere gården til neste generasjon i bedre stand enn da de selv overtok den. Det er sunt bondevett. Vi går inn i en fremtid hvor industrien vår er klimapositiv, vi har redusert klimagassutslippene fra husdyr betraktelig og så håper jeg politikerne fortsatt baserer norsk matproduksjosn på små familieeide gårder som samarbeider gjennom et sterkt kooperativ – et samvirke.